Kew Gardens orchidea kiállítás

Volt szerencsém ellátogatni még februárban a családommal a Kew Gardens-be a királyi botanikus kertbe az Orchidea kiállításra Londonba. A kiállításon mindig megadnak egy földrajzi területet ahol orchideák élnek, és bemutatják a környezetüket. Most India, India növény világa volt soron. A kiállítás egy hatalmas üvegházban volt megrendezve, ahol több mint 5600 növény volt ebből kb. 3600 orchidea. A legtöbb orchidea Phalaenopsis, Cymbidium, Vanda és Papahiopedilum volt de emellett volt több érdekes faj és fajta is csak az előző négy faj volt túlnyomó többségben. Ebből a négy fajtából gyönyörű kompozíciókat készítettek minden növény típusnak meg volt a saját kompozíciója.



Cymbidium hibrid 


A Cymbidimok mindig a földbe voltak beültetve (vagy cserépbe és úgy földbe) de mindig egyesével álltak nem voltak összeültetve. A legszebb kompozíció amit szerintem Cymbidiumból alkottak, az az volt, mikor egy „virágos rétet” csináltak belőle.



Vanda hibridek


A Vandákat midig valahova felakasztották az nem volt olyan jó, hogy nem töreketek arra, hogy a drótokat és a nem odaillő dolgokat eltakarják. Összességében nagyon szépen felrakták a növényeket, volt olyan része az üvegháznak, hogy a tetőről több mint 100 Vanda csüngött le. Ebből a fajtából is rengeteg szín változatot lehetett megtekinteni.



Phalaenopsis hibridek

Phalaneopsisból volt a legtöbb, de főleg két jellegzetes kompozícióba rakták őket össze. Az egyik kompozíció az az ami a képen is látható, egy nagy gömböt alkottak a virágokból és úgy voltak felakasztva. A másik amikor egy „oszlopot” készítettek teljesen olyan volt mint egy oszlop, az alakja fel is ért az üvegház tetejéig,  tele volt növénnyel, a tartó szerkezet ki sem látszott.

Az orchideák után a Tillandsiákról és Bromméliákról se feledkezzünk meg. A kiállításon számos Tillandsiát lehetett látni a legtöbb virágzó talán Tillandsia dyerianaból volt. Ezen kívül több érdekes fajjal találkoztam. Broméliából pedig általános Guzmániát láttam sokat.

Tillandsia dyeriana


Guzmania 'Candy'





A kiállításon nem csak a növényeket akarták bemutatni hanem India jellegzetes állatait is, persze a növényeken keresztül. Három különböző állatot formáztak meg növényekből. Nekem az egyik kedvencem a Szakállbroméliából készített elefánt. Az elefánt oldalán kisebb díszesebb Tillandsiák voltak pl.:Tillandsia ionantha, Tillandsia juncea. A hátán pedig Cyimbidiumokat láthattunk.



Az elefánton kívül még bemutattak egy szép pávát amelynek a hátsó tollazata orchideából készült, és láttunk még egy tigrist is ami mohából volt és szalagokkal díszítették fel.








Szerintem nagyon jó volt a kiállítás mindenkinek ajánlom! Természetesen nem csak az orchideákat lehet megnézni, a Botanikus kertben számos szép üvegház és kültéri érdekesség is található.

Aki több képet szeretne látni a Kew Gardens-ről az kattintson a linkre:
http://plantempire.blogspot.hu/2017/08/kew-gardens-kepek.html

Gaál Botond
2017.08.




Megjegyzések